Pagina's

vrijdag 2 augustus 2013

Hot Days

Warmte, warmte en nog eens warmte. Het is zo genoemd warm in Nederland. Met temperaturen die boven de 30 graden uit stijgen is het haast niet meer te doen. Toch zullen we er mee moeten leven, maar de honden hebben het nog warmer dan wij en dan zeker de langharige honden. Stel je voor dat jij met deze hitte een winterjas aan hebt, dat is toch niet leuk meer? Om de warmte wat dragelijker te maken voor de honden volgen hier wat tips.

Tip 1 - Drinken
Drinken, het is een van de belangrijkste dingen om te doen tijdens een dag als deze. Door de hitte verliest een hond snel en veel vocht. Het is belangrijk dat dit regelmatig aangevuld wordt om uitdroging te voorkomen. Een hond kan prima zelf inschatten wanneer deze water nodig heeft, ga dat dus niet dwingen. Wat je wel kan doen is ervoor zorgen dat er 24 uur per dag vers water voor de hond klaar staat.

Tip 2 - Zwemmen
Omdat honden niet zo goed kunnen zweten als mensen raken ze snel oververhit. Een prima manier om een hond af te laten koelen is door deze te laten zwemmen. Ook pootje baden kan al een enorme verkoeling zijn voor de hond. Ga hem of haar dus niet dwingen om te zwemmen, je creƫert zo alleen maar angst voor water. Iets wat je met deze hitte echt wil voorkomen.

Tip 3 - Koelhalsbanden en matten.
Een andere manier om je hond te helpen afkoelen is der mate van de zogenoemde koel halsbanden en matten. De halsband of mat dient te worden ondergedompeld in koud water en moet daar ongeveer 10 min in blijven liggen. De kristallen zuigen zich vol met water waardoor ze de koelte van het water vasthouden. Een volgezogen halsband of mat behoud zijn koelte tussen de 2-10 dagen lang, afhankelijk van de warmte buiten waardoor de kristallen hun water laten verdampen.

Tip 4 - Geen inspanningen
Het beste is om in de zomer inspanning te vermijden met de hond. Met balletjes gooien, fietsen of hardlopen met de hond kan je het beste niet doen als het warmer is dan 20 graden. Honden raken hierdoor makkelijk oververhit en dat is iets wat kan lijden tot de dood. Wees dus niet eigenwijs en doe het gewoon NIET.

Bovendien wordt het asfalt met deze hoge temperaturen erg snel heet. Honden verbranden hierdoor makkelijk hun voetzooltjes wat lijd tot extreme pijn. Controleer voor dat je gaat wandelen altijd even of het asfalt niet te warm is. Dit doe je door simpelweg je hand op het asfalt te leggen en te voelen. Voelt het te warm aan, dan kan je beter thuis blijven en het later nog eens proberen.

Wandelen kan je het beste doen op de vroege morgen of op de hele late avond. Ook al is het buiten al afgekoeld, het asfalt blijft vaak nog lang warm. Nogmaals, controleer altijd of het asfalt niet te warm is. Las tijdens het wandelen ook regelmatig even een korte pauze in en neem vers drinkwater voor de hond en jezelf mee.

Moet je hond er op het heetst van de dag toch echt even uit om zijn of haar behoefte te doen dan kan dit gerust. Zorg er alleen wel voor dat je kort gaat (10 min max) en dat je hond in het gras kan lopen. Het gras bied dan toch nog een beetje verkoeling.

Hoe merk je dat je hond het te warm heeft?
Bij oververhitting van de hond zijn de slijmvliezen rood, de hond voelt warm aan, ademt snel, wil niet eten en is lusteloos. Honden gaan ook vaak braken als ze het te warm hebben. Merk je dat je hond het te warm heeft, help hem of haar dan om af te koelen. Maak de liezen,de poten, de oren, de hals en de kop nat met water. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken de bloedvaten samen waardoor het voor de hond nog lastiger is om lichaamswarmte af te geven. Normaal kraanwater is prima. Breng de hond naar een plek in de schaduw of een koele ruimte, zodat deze bij kan komen. Zorg voor voldoende vers drinkwater, maar ook dit mag niet te koud worden en de hond mag geen liters achter elkaar drinken, dit zorgt namelijk voor maagproblemen.

Is de oververhitting al te erg dan kan de hond een hitte shock krijgen. Dit herken je aan een snelle hartslag en ademhaling. Bovendien reageert je hond dan niet of nauwelijks op prikkels. Dit is een noodgeval en je moet dus zo snel mogelijk contact opnemen met de dierenarts en beginnen met het koelen van de hond.

________________________________________________________
Hitte is ontzettend vervelend voor honden. Hou je hond dan ook ten alle tijden goed in de gaten om problemen te voorkomen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten